Τα βραβεία και η κριτική επιτροπή του Φεστιβάλ

Τα Βραβεία

Δύο βραβεία απονέμονται στις ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος του Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδος:

Το Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής, το οποίο απονέμεται από την κριτική επιτροπή του φεστιβάλ και αποτελεί μια προσφορά του ΟΠΑΝΔΑ, που υποστηρίζει ως χορηγός επικοινωνίας την προώθηση της ταινίας όταν αυτή προβληθεί στις ελληνικές αίθουσες.

Το Βραβείο Κοινού, το οποίο απονέμεται κατόπιν ψηφοφορίας των θεατών κατά την έξοδό τους από τις προβολές των ταινιών που συμμετέχουν στο διαγωνιστικό τμήμα. Το Βραβείο Κοινού, προσφορά της μπίρας Fischer, απονέμεται στον διανομέα της βραβευμένης ταινίας στην Ελλάδα για την προώθησή της όταν αυτή προβληθεί στις ελληνικές αίθουσες.

Η Γλαύκα της Αθηνάς

Πιστός στη διαχρονική του αποστολή υποστήριξης των Γραμμάτων και των Τεχνών, ο Οίκος ZOLOTAS στέκεται περήφανα στο πλευρό του Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου Ελλάδος με μια μοναδική δημιουργία: το νέο βραβείο της διοργάνωσης.

Η κουκουβάγια της θεάς Αθηνάς, η λεγόμενη Γλαύκα, αρχαίο έμβλημα της πόλης των Αθηνών, σύμβολο σοφίας και ισχυρής ενόρασης μες στο σκοτάδι, δανείζει τη μορφή της στο μεράκι ενός νέου, πολύ ταλαντούχου δημιουργού. Ο γλύπτης Πάνος Προφήτης φιλοτέχνησε το βραβείο σε πηλό, δίνοντάς του απλή και αέρινη φόρμα, και στη συνέχεια οι τεχνήτες του Οίκου ZOLOTAS το κατασκεύασαν σε μπρούτζο με την χαρακτηριστική επιχρύσωση του Οίκου. Το φως της 7ης Τέχνης ταξιδεύει από τη Γαλλία στην Ελλάδα μέσα από τα λαμπερά μάτια της Γλαύκας της Αθηνάς.

Η Κριτική Επιτροπή

Φέτος το Βραβείο κριτικής επιτροπής θα απονείμουν μαθητές του Όμιλου Κινηματογράφου του 2ου Πρότυπου Λυκείου Αθήνας και της Ελληνογαλλικής Σχολής Ευγένιος Ντελακρουά.

Υπό την αιγίδα του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος, μέσω του Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, νέα παιδιά από τις δύο εθνικότητες θα συνεργαστούν και θα ανταλλάξουν απόψεις, αποδεικνύοντας στην πράξη για άλλη μια φορά πως η ελληνογαλλική φιλία συνεχίζει να ανθίζει, όπως εδώ και δυο αιώνες.

Μέλοι της επιτροπής
Όμιλος Κινηματογράφου του 2ου Πρότυπου Γενικού Λυκείου Αθηνών
Μαγδαληνή Λουλέντο - Χαρά Μανωλάκου - Μαρία Ροδιά - Ρωμανός Σελέντης - Μυρτώ Τσουραμάνη
Ελληνογαλλική Σχολή Ευγένιος Ντελακρουά
Ellie Athanassoulas - Victor Carrier - Alexandra Economou - Niki Floraki - Éléonore Mineur