Editorial

Les retrouvailles: η αντάμωση στα γαλλικά.

Με μεγάλη χαρά, το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου Ελλάδος ανταμώνει ξανά μαζί σας για να γιορτάσει την 21η του διοργάνωση.

Το 2020, ο κορωνοϊός και η καραντίνα έπιασαν εξαπίνης το Φεστιβάλ, όπως όλους μας, και δυστυχώς δεν μπόρεσε να πραγματοποιηθεί. Από τότε η πανδημία συνεχίζει να έχει τεράστιο ανθρώπινο κόστος. Επηρεάζει επίσης τον πολιτισμό και την πρόσβασή μας σε αυτόν. Θέατρα, κινηματογράφοι και μουσεία παραμένουν κλειστά ανά τον κόσμο.

Κατά συνέπεια, το 2021, το Φεστιβάλ θα διεξαχθεί για πρώτη φορά διαδικτυακά. Οι διαδικτυακές προβολές θα μας επιτρέψουν να προσφέρουμε το σύνολο του προγράμματος του Φεστιβάλ σε όλη την ελληνική επικράτεια και την Κύπρο. Σκοπός μας τα επόμενα χρόνια είναι να αναπτύξουμε ένα υβριδικό μοντέλο, το οποίο θα μας προσφέρει ίσως το καλύτερο και από τους δύο κόσμους: να ξαναβρούμε τη χαρά της κινηματογραφικής εμπειρίας στην αίθουσα και να συναντήσουμε ένα συνεχώς διευρυνόμενο κοινό. 

Η διεξαγωγή του Φεστιβάλ στις παραδοσιακές ανοιξιάτικες ημερομηνίες του είναι ταυτόχρονα μια πράξη αντίστασης και μια υπόσχεση. Αντίσταση, συνεχίζοντας να αφουγκραζόμαστε τις φωνές και τις απόψεις των δημιουργών του σήμερα και του αύριο, που προσφέρουν καινούργιες ερμηνείες του κόσμου γύρω μας και διευρύνουν τους ορίζοντες των στοχασμών μας. Αλλά και μια υπόσχεση, αυτή της Γαλλοφωνίας, που γιορτάζουμε αυτή την εποχή: το Φεστιβάλ συνεχίζει να προβάλει έναν κινηματογράφο που δεν βλέπουμε αλλού στην Ελλάδα, που ξεφεύγει από την πεπατημένη.

Το πρόγραμμα αυτής της 21ης διοργάνωσης εκφράζει αυτές τις αξίες, τις οποίες μοιράζονται και οι συνεργάτες μας. Θέλουμε να τους ευχαριστήσουμε θερμά.

Η Λευκή Κάρτα που προτείνεται στο Champs-Élysées Film Festival αναδεικνύει τη γαλλική ανεξάρτητη δημιουργία και τον αγώνα της Maison Dulac για την επαναλειτουργία των αιθουσών. Το Πανόραμα Γαλλόφωνου Κινηματογράφου παρουσιάζει 18 ταινίες όλων των ειδών, που απεικονίζουν την ποικιλομορφία των φωνών που χαρακτηρίζει την Γαλλοφωνία, χάρη στην συμβολή των γαλλόφωνων πρεσβειών της Αθήνας.

Οι καλλιτεχνικές ομάδες των επιλεγμένων ταινιών θα είναι παρούσες κάθε βράδυ, διαδικτυακά από τη σκηνή του Auditorium Theo Angelopoulos, για να σας συντροφεύσουν στις προβολές σας.

Το 2021, έτος της διακοσιοστής επετείου της Ελληνικής Επανάστασης, δεν θέλαμε να χάσουμε την ευκαιρία να γιορτάσουμε την κοινή κινηματογραφική ιστορία της Γαλλίας και της Ελλάδας. Με τη συμμετοχή οχτώ Ελληνίδων και Ελλήνων σκηνοθετών, εγκαινιάζουμε το αφιέρωμα «Ελλάδα-Γαλλία: κινηματογραφικές συναντήσεις» το οποίο θα συνεχιστεί τους επόμενους μήνες στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος. 

Πιστοί στους συνεργάτες μας, τους διανομείς ταινιών στην Ελλάδα, αποφασίσαμε να διατηρήσουμε το φετινό Διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ, παρά τις δυσκολίες τους να εξασφαλίσουν ταινίες σε αυτή την περίοδο διακοπής λειτουργείας.

Τέλος, το 21ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου συνεχίζει να αναδεικνύει το ταλέντο νέων Ελλήνων σκηνοθετών: ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος υπογράφει ένα ανατρεπτικά ποιητικό τρέιλερ, σκηνοθετώντας αυτή την πολυαναμενόμενη στιγμή της αντάμωσης. 

*** 

Η Γαλλία, με το μοναδικό στο κόσμο δίκτυο αιθουσών της, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της υπεράσπισης του κινηματογράφου και της μεγάλης οθόνης. Με την πανδημία, αντιλαμβανόμαστε περισσότερο από ποτέ τη μοναδική φύση αυτής της εμπειρίας: την ανακάλυψη μιας ταινίας στη μεγάλη οθόνη. Ένας κινηματογράφος είναι ένας τόπος αφομοίωσης, συναναστροφής και χειραφέτησης. Αφομοίωσης στους κόσμους που δημιουργούν οι ταινίες στη φαντασία μας. Συναναστροφής με το κοινό, μέσα από κοινές ανακαλύψεις και συζητήσεις. Ακόμα και χειραφέτησης, αν θυμηθούμε τον περίφημο αφορισμό του Godard: «Όταν πάμε στο σινεμά, σηκώνουμε το κεφάλι». 

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος προετοιμάζεται για το αντάμωμα των θεατών με την μεγάλη οθόνη. Ελπίζουμε να μπορέσουμε να συναντήσουμε ξανά τους λάτρεις του σινεμά, στις αίθουσες, μόλις οι υγειονομικές συνθήκες το επιτρέψουν. 

Καλό Φεστιβάλ σε όλες και όλους και "Bonnes retrouvailles!"

  

Patrick Comoy
Πρόεδρος του Φεστιβάλ, Σύμβουλος Συνεργασίας και Μορφωτικής Δράσης της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα, Διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος

Θοδωρής Κουτσαύτης
Διευθυντής του Φεστιβάλ, Ακόλουθος Οπτικοακουστικών Μέσων της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα