×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 819

Σελίδα 1 από 8

Στα τέλη του 19ου αιώνα, ο Joseph Ferdinand Cheval είναι ένας απλός Ταχυδρόμος που κάθε μέρα διατρέχει την επαρχία της Drôme, από χωριό σε χωριό. Μοναχικός, αναστατώνεται όταν γνωρίζει τη γυναίκα της ζωής του, την Philomène. Από την ένωση τους, γεννιέται η Alice. Για την κόρη του, που αγαπά όσο τίποτα άλλο στον κόσμο, αυτός ο απλός κατά τα άλλα άνθρωπος βάζει ένα τρελό στοίχημα: να της χτίσει με τα ίδια του τα χέρια, ένα απίστευτο παλάτι, «Το Ιδανικό Παλάτι».

Στις αρχές της δεκαετίας του 1960, η Alice και η Céline ζουν με τις οικογένειές τους σε προάστιο των Βρυξελλών. Είναι αχώριστες φίλες μέχρι τη στιγμή που ένα τραγικό γεγονός κλονίζει την καθημερινότητά τους.

Στη δημοτική πισίνα της γειτονιάς τους, οι Bertrand,Marcus, Simon, Laurent, Thierry και πολλοί άλλοι, προπονούνται υπό το αυταρχικό βλέμμα της Delphine, μιας πάλαι ποτέ ένδοξης κολυμβήτριας. Ενωμένοι, νιώθουν ελεύθεροι και χρήσιμοι. Βάζουν όλα τους τα δυνατά σε ένα άθλημα χαρακτηρισμένο ως σήμερα αποκλειστικά «γυναικείο»: τη συγχρονισμένη κολύμβηση. Μπορεί όντως να ακούγεται περίεργο, αλλά αυτή η πρόκληση τους ξαναδίνει κέφι για ζωή.

ΠΑΙΔΙΚΟ & ΕΦΗΒΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΑΘΗΝΑΣ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ 6 ΕΤΩΝ

 

«Ο έξυπνος θεατής»

Διαβάζοντας τις κινηματογραφικές εικόνες

Ο κόσμος του σινεμά ζωντανεύει και γίνεται παιχνίδι για παιδιά ηλικίας 6 ως 10 ετών με τα εργαστήρια κινηματογράφου Ο έξυπνος θεατής, που θα πραγματοποιηθούν πριν και μετά την προβολή των περιπετειών των αγαπημένων ηρώων Ernest & Célestine. Tα εργαστήρια έχουν σκοπό να οξύνουν την κριτική σκέψη των μικρών σινεφίλ μέσα από διασκεδαστικούς και επιμορφωτικούς τρόπους που ξυπνούν τη φαντασία, την περιέργεια και τη διάθεση για ανάλυση και ανταλλαγή απόψεων, πάντα με αφορμή τις κινηματογραφικές εικόνες.

 

Το πρόγραμμα είναι δομημένο σε δύο ενότητες:

Η φαντασία δεν έχει όρια

Προβάλλονται αποσπάσματα από ταινίες και τα παιδιά καλούνται να περιγράψουν τι παρακολουθούν, να φανταστούν τι έγινε πριν, τι γίνεται μετά, τον τόπο και το χρόνο που διαδραματίζεται η σκηνή.

Σκοπός της ενότητας είναι να διαχωρίσουν τις εικόνες από την ιστορία και να κατανοήσουν από μόνα τους τη σημειολογία των εικόνων.

 

Μικροί σκηνοθέτες

Η κάθε ομάδα καλείται να δραματοποιήσει την κάθε σκηνή σαν να είναι γύρισμα. Σκοπός της ενότητας είναι να εξερευνήσουν τα παιδιά τις πολλαπλές εκδοχές που μπορεί να έχει μια ιστορία όταν «ζωντανεύει» μπροστά στην κάμερα.

Ο οπτικοακουστικός εγγραμματισμός (audiovisual & media literacy) βοηθάει τους μαθητές να γίνουν ενσυνείδητοι, κριτικοί και ενεργοί χρήστες της οπτικοακουστικής γλώσσας, συνθήκη που αποτελεί προϋπόθεση για να γίνουν ενεργοί πολίτες και «έξυπνοι» θεατές.

Διάρκεια: 1 ώρα

Αριθμός παιδιών: 15 (max.)

Ηλικίες: από 6-10 ετών

Κόστος: 12H / 15H (εργαστήριο + προβολή)

Το εργαστήριο κινηματογράφου για παιδιά (από 6 ετών) «Ο έξυπνος θεατής» θα πραγματοποιηθεί στις 07.04.2019 στις 11.00’ και στις 13.15’, στην αίθουσα Petit Prince, πριν και μετά την προβολή του O Ernest και η Célestine σε νέες περιπέτειες: 12€/εργαστήρι (διάρκεια: 1 ώρα) & 15€/εργαστήρι + προβολή

Για τη συμμετοχή στο εργαστήριο προτείνεται η παρακολούθηση της προβολής O Ernest και η Célestine σε νέες περιπέτειες πριν ή μετά το εργαστήριο.

Για κρατήσεις στο εργαστήριο κινηματογράφου για παιδιά «Ο έξυπνος θεατής»: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Σε συνεργασία με το φεστιβάλ Gros Plan

Το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου Ελλάδας ανανεώνει για δεύτερη χρονιά τη συνεργασία του με το Φεστιβάλ Gros Planδημιουργώντας από κοινού ένα ερωτηματολόγιο με σκοπό να γνωρίσει καλύτερα τους θεατές του τις ταινίες και τους δημιουργούς της γαλλόφωνης παραγωγής.

Τα ερωτηματολόγια θα δίνονται στο τέλος των προβολών της κατηγορίας «Πανόραμα Γαλλόφωνου Κινηματογράφου».

Στο τέλος του φεστιβάλ θα γίνει κλήρωση και ένας/μια νικητής/τρια από αυτούς που συμπλήρωσαν το ερωτηματολόγιο, θα κερδίσει δώρα.

ΑΡΩΜΑ, ΜΟΔΑ, ΜΙΑ ΓΑΛΛΙΚΗ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΑ

H σχέση μεταξύ του αρώματος και του κινηματογράφου μπορεί να μην είναι εμφανής καθότι οι αισθήσεις που προκαλούν είναι διαφορετικές: η όσφρηση αφενός και η όραση και η ακοή αφετέρου.

Ωστόσο, το άρωμα όπως και ο κινηματογράφος, είναι τέχνη όσο και βιομηχανία. Σύμβολο του γαλλικού savoir-faire, μιας ιδιαίτερης γοητείας και κομψότητας, οι αρωματοποιοί και οι μεγάλοι οίκοι αρωμάτων δε διστάζουν να αναζητήσουν στον κινηματογράφο έμπνευση για τις εκστρατείες προώθησης ή ακόμα και για τις μούσες τους. Ας θυμηθούμε το άρωμα «Cinéma» που δημιούργησε το 2004 ο Yves Saint Laurent για «να αποκαλύψει τη σταρ που κρύβει μέσα της κάθε γυναίκα».

Στον κινηματογράφο, δεν είναι τόσο το επάγγελμα του αρωματοποιού, της «μύτης», που έχει την τιμητική του, όσο η κεντρική παρουσία ορισμένων φιαλιδίων, οσμών και οίκων αρωμάτων σε ταινίες. Στο πλαίσιο αυτής της θεματικής κατηγορίας, αφιερωμένης στο άρωμα, προβάλλονται πέντε κλασικές ταινίες που αναδεικνύουν σε μια καίρια στιγμή της πλοκής ή της εξέλιξης, ένα άρωμα, ένα φιαλίδιο, ένα συστατικό. 

Στην ταινία Violette Nozière του Claude Chabrol (1978), η μητέρα της Violette. καθώς ψαχουλεύει τη τσάντα της κόρη της, βρίσκει το μπουκαλάκι «Vol de nuit» του οίκου Guerlain · στην ταινία, Le dernier métro του François Truffaut (1980), το άρωμα «Arpège» του οίκου Lanvin αναδεικνύεται ποικιλοτρόπως στην τουαλέτα της Catherine Deneuve, στο ρόλο της ηθοποιού και Διευθύντριας θεάτρου στο Παρίσι της Κατοχής· στην ταινία La Boum του Claude Pinoteau (1980), η Brigitte Fossey ζητάει να δοκιμάσει το άρωμα «Empreinte» του οίκου Courrèges από την πωλήτρια, που λίγο αργότερα αποδεικνύεται ότι είναι ερωμένη του άντρα της· στην ταινία Garde à vue του Claude Miller (1981), η Romy Schneider ξεχωρίζει ανάμεσα στα δώρα ένα μπουκαλάκι «Nahema» του οίκου Guerlain· τέλος, στην ταινία Trois places pour le 26 του Jacques Demy (1988), υπάρχουν πολλά φιαλίδια και αναφορές, πάντα επίκαιρες ή ξεχασμένες, που μπορούμε να εντοπίσουμε στο αρωματοποιείο όπου εργάζεται η Mathilda May.

Η προβολή των ταινιών αρχίζει στις 3 Απρίλιου μετά το masterclass, που διοργανώνεται με αφορμή τη θεματική Άρωμα, μόδα, μια γαλλική ιδιαιτερότητα. Στο πλαίσιο αυτό, θα υποδεχθούμε την Élisabeth de Feydeau, Διδάκτορα Ιστορίας, με ειδικότητα στα αρώματα και τις μυρωδιές του παρελθόντος και με εμπειρία στους μεγάλους οίκους αρωματοποιίας.
Συντονισμός : Έλις Κις, Fashion Features Director, Vogue Greece

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, την Τετάρτη 3 Απριλίου στις 18.00, όπου και θα γίνουν τα εγκαίνια της θεματικής κατηγορίας με την ταινία Trois places pour le 26 του Jacques Demy.

Πληροφορίες για την ταινία εδώ.

Σελίδα 1 από 8
.