Τα βραβεία του φεστιβάλ

Το βραβείο κοινού, προσφορά της μπίρας Fischer, απονέμεται στην ταινία « Η ενοχή των αθώων / Les innocentes » της Anne Fontaine, διανέμεται από την Feelgood entertainment! Επιλέχθηκε από το κοινό μεταξύ των 11 ταινιών του διαγωνιστικού.

H ταινία διαδραματίζεται στην Πολωνία τον Δεκέμβρη του 1945. Η Mathilde Beaulieu, νοσοκόμα του Ερυθρού Σταυρού που φροντίζει τους γάλλους διασωθέντες πριν από τον επαναπατρισμό τους, καλείται από μια πολωνέζα μοναχή να προσφέρει πρώτες βοήθειες. Η Mathilde, δέχεται να την ακολουθήσει στο μοναστήρι της όπου τριάντα Βενεδικτίνες ζουν αποκομμένες από τον έξω κόσμο.

Σύντομα θα ανακαλύψει ότι πολλές από αυτές, που έχουν μείνει έγκυες κάτω από δραματικές συνθήκες, είναι έτοιμες να γεννήσουν.

Το βραβείο της κριτικής επιτροπής, προσφορά των Αlpha TV και OΠANΔA, απονέμεται στην ταινία « Μια βόλτα στη Γαλλία » του Rachid Djaïdani, με διανομή στην Ελλάδα από την One from the Heart ! Επιλέχθηκε από τα 5 μέλη της κριτικής επιτροπής μεταξύ των 11 ταινιών του διαγωνιστικού τμήματος.

Η κριτική επιτροπή δικαιολόγησε την επιλογή της δηλώνοντας ότι «πολύ σύντομα, ανακαλύψαμε μια κοινή ευαισθησία γύρω από τις ταινίες που πραγματεύονται κοινωνικά ζητήματα παρά προσωπικά. Αυτό είναι το μήνυμα ελπίδας της ταινίας Μια βόλτα στη Γαλλία του Rachid Djaïdani που κέρδισε την ψήφο μας. Παρά το γεγονός ότι σήμερα η γαλλική κοινωνία φαίνεται διχασμένη και μερικές φορές ακόμη και με αγεφύρωτες διαφορές, η ταινία αυτή δείχνει ότι υπάρχει ακόμα δυνατότητα για διάλογο. "

Ο Far’Hook είναι ένας εικοσάχρονος ράπερ. Ύστερα από ένα ξεκαθάρισμα λογαριασμών, αναγκάζεται να εγκαταλείψει το Παρίσι για ένα διάστημα. Ο παραγωγός του, ο Bilal, του προτείνει τότε να τον αντικαταστήσει και να συνοδέψει τον πατέρα του σε ένα ταξίδι περνώντας από τα λιμάνια της Γαλλίας, ακολουθώντας τα χνάρια του ζωγράφου Joseph Vernet.