18° ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΓΑΛΛΟΦΩΝΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Το Φεστιβάλ γιορτάζει τα 18α γενέθλιά του! 18 διοργανώσεις που μέχρι σήμερα έχουν δώσει την ευκαιρία στο ελληνικό κοινό να ανακαλύψει το καλύτερο πρόσωπο του γαλλικού και γαλλόφωνου κινηματογράφου, καθώς και τους κύριους δημιουργούς του. Η 18η διοργάνωση του Φεστιβάλ σας επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις ώστε μέσα σε μία εβδομάδα να βάλει την πολιτιστική σκηνή στο ρυθμό του «French Touch» και της Γαλλοφωνίας, που εκπροσωπείται φέτος από το Βέλγιο, τον Καναδά, το Λουξεμβούργο, το Μαρόκο, τη Τσέχικη Δημοκρατία, την Ελβετία και την Τυνησία.

Κάθε διοργάνωση αποτελεί μία πρόκληση και φέτος, περισσότερο από κάθε φορά, επιθυμούμε να προσελκύσουμε τους νέους κάθε ηλικίας, ανανεώνοντας το περιεχόμενο του Φεστιβάλ. Η συνάντηση των τεχνών αποτελεί βασικό θέμα και αυτή τη χρονιά, εισάγοντας την ενότητα «Η μουσική στον κινηματογράφο» και εστιάζοντας στους μεγάλους συνθέτες που άφησαν ανεξίτηλη την σφραγίδα τους στην ιστορία του γαλλικού κινηματογράφου. Τα έργα που θα προβληθούν δεν αποτελούν παρά ένα ελάχιστο δείγμα, αφού, ακόμα και ένα φεστιβάλ αφιερωμένο εξ’ ολοκλήρου μόνο σ’ αυτήν την θεματική, δεν θα μπορούσε να καλύψει το εύρος και τον πλούτο της. Δίνουν, ωστόσο, μια ιδέα της ευρύτητας αυτού του τομέα, και ανασύρουν από τη μνήμη γνωστούς σκοπούς και μελωδίες. Ένα masterclass επί του θέματος θα λάβει χώρα στην αρχή του φεστιβάλ, προκειμένου να παρουσιαστούν τα σημαντικότερα κινήματα. Η μουσική και τα διάφορα είδη της βρίσκονται στο επίκεντρο του φετινού προγράμματος, το οποίο ανοίγει η ταινία Ciao amore...Dalida.

Επίσης, θα προβληθούν ταινίες όπου η μουσική αποτελεί βασικό στοιχείο της αφήγησης, όπως η ταινία Μέτρα τις πληγές σου με φόντο την hard rock μουσική. Γύρω από αυτή τη ταινία έχει οργανωθεί ένα masterclass που έχει, ειδικότερα, ως θέμα την τέχνη του τατουάζ. Δεν παύουμε να πειραματιζόμαστε και προτείνουμε, σε συνεργασία με το φεστιβάλ Inmute, την νέα οπτικό-ακουστική περφόρμανς της ομάδας Nominoë σε πρώτη παγκόσμια παρουσίαση: μια ευκαιρία να εξοικειωθούμε με μία τέχνη απαιτητική και πρωτοπόρα που συνδυάζει οπτικά και ακουστικά στοιχεία. Τέλος, η ανανέωση αυτή εκφράζεται, επίσης, μέσα από την οπτική μας ταυτότητα: αρχικά με τη νέα ιστοσελίδα μας και έπειτα με το σχεδιασμό εικαστικής ταυτότητας του φεστιβάλ από τους Bend. Μία λιτή και κομψή ασπρόμαυρη τυπογραφία που αποτυπώνει εύστοχα το μήνυμα του φεστιβάλ. Το εικαστικό αυτό ταιριάζει απόλυτα με το τρέιλερ του φεστιβάλ που σκηνοθέτησε η Ζακλίν Λέντζου και που μας μεταδίδει, σε 30 δευτερόλεπτα, τα συναισθήματα που βιώνουν οι καλλιτέχνες σ’ ένα γύρισμα. Ελάτε να ανακαλύψετε το φετινό μας πρόγραμμα και να γιορτάσετε μαζί μας την ενηλικίωση του Φεστιβάλ.

Ραντεβού στις αίθουσες για μία διασκεδαστική εβδομάδα!

 

Laëtitia Kulyk | Ακόλουθος Οπτικοακουστικών Μέσων της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα

Mikaël Hautchamp | Σύμβουλος Συνεργασίας και Μορφωτικής Δράσης της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα, Διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος