Οπτικοακουστική περφορμάνς: Parallaxe

27/03/2017, 19.30΄, auditorium Theo Angelopoulos, Γαλλικό Ινστιτούτο

Το Parallaxe είναι ο καρπός της συνεργασίας ανάμεσα στην ομάδα Nominoë και τον μουσικό Μιχάλη Μοσχούτη. Το έργο αυτό, βασισμένο πάνω στην ιδέα της γεωμετρίας στον κινηματογράφο, αναδεικνύει ένα πολύπλευρο αντικείμενο που μεταμορφώνεται σε ταινία-γλυπτό, συγκλίνοντας με τα έργα των Anthony McCall και James Turrell.

Οι διαφορετικές επιφάνειες που οριοθετούν την οθόνη, οι αλλαγές στην γωνία προβολής και οι απευθείας παρεμβάσεις στις μηχανές προβολής 16mm προτείνουν στους θεατές πολλούς άξονες οπτικής αντίληψης ταυτόχρονα. Τα γραφιστικά των Nominoë, όταν συνδυάζονται με τους άμεσα παραγόμενους ήχους και μετά από επεξεργασία από τον Μιχάλη Μοσχούτη, εμφανίζονται αποδομημένα και δεκαπλασιασμένα. Η ηχητική μετάδοση στο χώρο βυθίζει το ακροατήριο σ'αυτήν την πολυεπίπεδη εγκατάσταση, που είναι ταυτόχρονα κινηματογραφικό πλατό, αίθουσα κινηματογραφικής προβολής και φιλμ.

« Η παράλλαξη είναι η επίπτωση της αλλαγής θέσης ενός παρατηρητή στην αντίληψη ενός αντικειμένου »

NOMINOËË

Οι Nominoë είναι μια ομάδα καλλιτεχνών που συγκροτήθηκε γύρω από ένα πρόζεκτ κινηματογραφικών πρακτικών που ορίζονται ως «διευρυμένες» και σύμφωνα με τις οποίες ήχοι και εικόνες δουλεύονται απευθείας στο πλαίσιο των «φιλμ – περφορμανς». Προσηλωμένοι στο κινηματογραφικό φιλμ και στην άμεση αλληλεπίδραση εικόνας και ήχου, οι Nominoë, συμφιλιώνονται με την τυχαία και αβέβαιη όψη της κινηματογραφικής προβολής, δημιουργώντας νέες αισθητικές σχέσεις, άρρηκτα συνδεδεμένες με τα βασικά στοιχεία του κινηματογράφου. Οι Nominoë έχουν εμφανιστεί σε πολλά μουσεία και φεστιβάλ στην Ευρώπη και την Βόρεια Αμερική. Η κολεκτίβα, με μεταβαλλόμενη σύνθεση, αποτελείται σήμερα από τους δημιουργούς: Nicolas Berthelot, Stéphane Courcy di Rosa και Emmanuel Lefrant.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΟΣΧΟΥΤΗΣ

Ο Μιχάλης Μοσχούτης είναι καλλιτέχνης που εξερευνά την υλικότητα του ήχου και την σωματικότητα της μουσικής πράξης. Παρουσιάζει συστηματικά τη δουλειά του σε χώρους και φεστιβάλ όπως: Cave12 (Γενεύη), Cafe OTO (Λονδίνο), Tectonics (Τελ Αβίβ), Mengi (Ρέικιαβικ), Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών (Αθήνα), DeRuimte (Άμστερνταμ) κ.α. Παράλληλα γράφει μουσική για κινηματογραφικές ταινίες και διοργανώνει το Διεθνές Φεστιβάλ μουσικής και κινηματογράφου « InMute ». H δισκογραφική του εταιρεία Holotype Editions έχει εκδώσει δίσκους σημαντικών sound artists όπως οι Jacob Kirkegaard, Lawrence English και Werner Dafeldecker. Επίσης συνεπιμελείται, μαζί με τον διευθυντή ορχήστρας Ilan Volkov, το Φεστιβάλ Tectonics Athens, που φέρνει κοντά συμφωνικά έργα με την σύγχρονη πειραματική μουσική.